Skip to content

Köszöntő

Dicsőség Jézus Krisztusnak!

Nagy szeretettel köszöntök mindenkit a Szent Miklós Görögkatolikus Gimnázium és Kollégium honlapján!

Kedves Olvasó!

„… a gyermekeknek két dolgot kell adnunk: gyökereket és szárnyakat. Gyökereket, amelyek tartást adnak, hogy tudják, hová tartoznak, de ugyanígy szárnyakat is, amelyek az egyiket a kényszereitől és előítéleteitől szabadítják meg, a másiknak lehetőséget adnak új utakat bejárni, vagy inkább repülni.”      

(Johann Wolfgang von Goethe)         

2020. szeptember 1-től intézményünk önállóan folytatja nevelő-oktató munkáját. A gimnáziumunk célja olyan családias környezet kialakítása, amelyben a diákok egyéni képességeiket magas színvonalú oktatás biztosításával tudják kibontakoztatni. Középpontban a görögkatolikus szellemiség áll.

Az intézményünk a nyíregyházi belvárosi görögkatolikus templom közvetlen szomszédságában található, biztosítva a templom és iskola egységét. A régi patinás épület falain belül felújított, korszerűsített, akadálymentesített tantermekben zajlik a magas színvonalú oktató-nevelő munka. A gimnáziumunk nagy előnye, hogy a diákok kis létszámú osztályokban, csoportokban, a pedagógusaink személyre szóló odafigyelésével készülhetnek a közép- és emelt szintű érettségire és továbbtanulásra. Az iskolánkban angol- informatika, biológia – kémia tagozatos és általános tantervű képzések folynak.

A gimnázium épületétől negyedórára található a kollégiumunk, melyben két-három ágyas szobák, tágas aula, ebédlő, tornaszoba, kápolna és stúdiumtermek találhatók.

A város egyetlen görögkatolikus középiskolája révén nagy hangsúlyt fektetünk a fiatalok nevelésére is. Ebben segítenek a hittan órák, a tanév rendjébe beépített lelki napok, lelki programok, a közös kirándulások, színházlátogatások, kulturális programok és a diákönkormányzat által szervezett imaséták, filmvetítések, farsang és más közösségi programok.

Feladatunk, hogy az intézményünk falai közül kikerült fiatalok megállják a helyüket az életben, a négy év maradandó élményeket hozzon számukra, igaz barátságok szövődjenek, és igazi gyökereket és szárnyakat adhassunk.

Seszták Ilona igazgató